وضعیت بهداشت و سلامت دهان و دندان شما بیشتر از آنچه که شما حدس بزنید با سلامت کل بدن شما در ارتباط است. عدم سلامت دهان و دندان شما از راههای مختلف منجر به بیماریهایی فراتر از دهان شما می گردد. مدارک زیادی وجود دارد که نشان مي دهد بيماري هاي دهاني به خصوص بيماري های لثه، مي توانند سلامت عمومي بيمار را به خطر بيندازند و ريسک ابتلا به بيماري هاي قلبي، سکته مغزي، ديابت، بیماری های ریوی و مشکلات بارداري را افزايش دهند
از جمله بیماریهایی که با بهداشت دهان ارتباط دارند، عبارتند از :
بیماری های قلبی - عروقی:
مصرف سيگار، الکل، پرفشاري خون، کلسترول و LDL و TG بالا و HDL پایین همه از ریسک فاکتورهای بروز سکته قلبی هستند. پژوهش ها نشان داده اند که بیماری لثه مستقل از سایر فاکتورها یک عامل موثر برای ابتلا به بیماری های قلبی است. هرچه بیماری لثه تعداد بیشتری از دندان ها را درگیر کرده باشد یعنی هرچه وسعت و شدت بیماری های لثه بیشتر باشد خطر وقایع مرتبط با بیماری های قلبی مثل سکته قلبی افزایش میابد دهان شما به طور طبیعی حاوی باکتری هایی است. هنگامی که لثههای شما سالم هستند، باکتریهای دهان وارد جریان خون نمیشوند. اما بیماری لثه امکان ورود باکتری را به درون جریان خون فراهم میکند. این باکتریها و التهاب در دهان شما مشکلات بهداشتی در بقیه بدن شما نیز ایجاد میکنند. با ورود باکتری ها به درون جریان خون، میزان گلبول های سفید و همچنین عوامل انعقادی خون بالا رفته و از این طریق ویسکوزیته (غلظت) خون و خطر تشکیل لخته خون افزایش میابد.
از طرف دیگر ورود باکتری ها به درون دیواره ی عروق خونی قلب باعث می شود پاسخ دفاعی و التهابی بدن از یک طرف موجب ضخیم شدگی موضعی عروق (آتراسکلروز) و از طرف دیگرموجب ایجاد پلاک های داخل عروقی گردد. پژوهشگران نشان داده اند که رابطه ی دقیقی بین بیماری دندانی و لثه ای و میزان ضخیم شدگی عروق کرونر (رگهای تغذیه کننده عضله قلب) وجود دارد.
تنگ شدن عروق و افزایش ویسکوزیته خون خطر چسبندگی عروقی و انسداد عروق کرونر را زیاد می کند و احتمال بروز سکته قلبی را افزایش می دهد.
همچنین عفونت لثه ای خطر اندوکاردیت عفونی (عفونت باکتریایی پوشش داخلی دریچههای قلب) را در یک بیماری قلبی از پیش موجود افزایش می دهد.

حمله مغزی :
عفونت لثه، از طریقی که توضیح داده شد، احتمال انسداد عروقی و یا تشکیل لخته خونی در عروق مغزی را بالا می برد. به این ترتیب ریسک بروز سکته مغزی نیز افزایش می یابد.
دیابت:
بیماری های دهان و دندان خود از عوارض بیماری دیابت محسوب می گردند. دیابت از طریق تاثیر بر عروق خونی منجر به خشکی دهان شده و بیماری های لثه و پوسیدگی های دندانی را افزایش می دهد. از طرف دیگر، بهداشت نامناسب دهان و دندان، بیماری دیابت را تشدید می کند.چه در افراد دیابتیک و چه در افراد سالم در هنگام عفونت مقاومت بافت ها به انسولین افزایش میاید و در نتیجه قند خون بالا می رود. در افراد سالم ترشح بیشتر انسولین قند خون را کنترل می کند اما فرد دیابتی نیاز به تزریق انسولین بیشتری پیدا می کند و کنترل قند خون آنها بسیار مشکل تر می گردد تا قند خون در حد نرمال حفظ شود. این مقاومت به انسولین گاهی هفته ها تا ماه ها پس از بهبودی شرایط کلینیکی بیمار باقی می ماند.
پس درمان بیماری لثه منجر به کاهش التهاب و بهبود مقاومت به انسولین و نتیجتا بهبود کنترل قند خون می شود. به تبع آن در بيماران ديابتي نياز به انسولين نیز کمتر خواهدشد.

بیماریهای تنفسی:
باکتری های موجود در محیط زیر لثه ای میتوانند از طریق آسپیراسیون (استنشاق) وارد ریه ها شده و تکثیر یافته و باعث عفونتهای تنفسی مانند ذاتالریه و یا آبسه های ریوی(که مرگ و میر بالایی دارند) شوند. اگر به علت برونشیت مزمن و یا سایر بیماریهای انسدادی مزمن، ریه ها دچار آسیب شده باشند، ورود و تکثیر باکتری های دهانی به ریه ممکن است فرد را دچار حملات عفونی ریوی بکند. در نتیجه رعایت بهداشت دهان و دندان در این مورد نیز احتمالا میتواند به سلامت تنفسی کمک کند.
مشکلات بارداری و زایمان:
بیماری لثه در مادران باردار خطر زایمان زودرس و در نتیجه تولد نوزاد با وزن کم (کمتر از 2500 گرم) را افزایش می دهد. میزان مرگ و میر نوزاد با وزن کم 3/2 کل مرگ و میر دوره ی نوزادی است. بیماری لثه همچنین خطر افزایش فشار خون بارداری (پره اکلامپسی) را 2تا 5/2 برابر افزایش می دهد. این اختلال افزایش فشار خون، یک علت عمده ی مشکلات و مرگ و میر پیش از تولد نوزاد و مادر است.