چگونه سلامت دهان و دندان های خود را تضمین کنیم؟

استفاده روزانه از مسواک و دیگر روش های کمک بهداشتی به عنوان قابل اعتمادترین روش برای دستیابی به سلامت دهانی در همه ی افراد به شمار می رود. ذیلا مطالبی کارآمد برای آگاهی از مسواک و مسواک زدن برای شما فراهم آورده ایم.
 
 

چه مسواکی انتخاب کنیم؟

تنوع در فرم و مدل مسواک ها گاهی موجب سردرگمی در انتخاب مسواک مناسب میگردد. اما لازم به ذکر است که شکل و فرم مسواک اهمیت چنئانی در کنترل بهداشت دهانی ندارد. آنچه که اهمیت دارد نحوه ی کاربرد مسواک، جنس الیاف آن و نوع خمیردندان کاربردی است. مسواک باید الیاف نرمی داشته باشد چون الیاف سخت احتمال ساییدگی دندانی را بالا میبرد. مسواک با الیاف سخت فقط در مدت محدود و بنابر دستور دندانپزشک در شرایط خاص درمانی کاربرد دارد. بنابراین فرم و مدل مسواک خود را صرفا بنابر سهولت کاربرد آن و ایجاد این احساس که مسواک به خوبی عمل می کند از بین مسواک های با الیاف "نرم" انتخاب نمایید.

آیا مسواک های برقی موثرتر از مسواک های دستی هستند؟

خیر. کارایی مسواک های برقی در حذف پلاک بالاتر از مسواک های دستی نمی باشد. این مسواک ها بیشتر برای بچه ها و نوجوانان، افراد با ناتوانی ذهنی و جسمی، افراد بستری در بیمارستان و افرادی که تحت درمان ارتودنسی هستند کاربرد راحتتر و موثرتری می تواند داشته باشد.

هرچندوقت یکبار مسواک را تعویض کنیم؟

تقریبا هر 3 ماه یکبار بهتر است مسواک عوض شود. اگر الیاف مسواک در عرض چند روز صاف شدند به احتمال زیاد مسواک زدن بسیار شدید و محکم صورت می گیرد که باید نحوه ی مسواک زدن اصلاح گردد. اما اگر پس از 6 ماه الیاف هنوز جدید به نظر می رسند احتمالا مسواک به صورت روزانه استفاده نشده است.

چه خمیر دندانی استفاده کنیم؟

خمیردندان های حاوی مواد ساینده بالا به خصوص در افرادی که ریشه ی دندان به علت بیماری های لثه ای عریان شده است، احتمال آسیب را بالا می برند. خصوصیتی که در مورد خمیردندان باید به آن توجه کنید میزان فلوراید آن است. این میزان باید 1000-1100ppm باشد تا اثرات کاهش پوسیدگی داشته باشد. خمیردندان های حاوی پیروفسفات رسوب جرم روی سطح دندان را تا 30% کاهش می دهند (اثری بر روی جرم موجود ندارند).

شیوه ی صحیح مسواک زدن چگونه است؟

مسواک با زاویه 45 درجه نسبت به لثه ها و در محل اتصال لثه و دندان قرار داده می شود. با نیروی کمی الیاف مسواک وارد لثه می شود به طوری که سفیدی مختصری دیده شود (نباید نیرو زیاد باشد و سفیدی زیادی ایجاد گردد زیراکه موجب تحلیل لثه و آسیب به دندان و لثه می گردد). سپس بدون جابه جا شدن مسواک از محل خود حرکت ویبره (رفت و برگشتی با دامنه کوتاه) به مسواک داده می شود. بعد از 10 شمارش مسواک جابه جا شده و 3دندان بعدی را پوشش می دهد و همین حرکت تکرار می گردد. سطح خارجی و داخلی دندان ها به این ترتیب مسواک زده میشود. برای سطح داخلی دندان های قدامی مسواک به حالت عمودی گرفته می شود و مسواک بالا و پایین برده می شود. نهایتا سطح جونده دندان ها و همچنین سطح خارجی زبان با مسواک تمیز می گردد. هنگام مسواک زدن باید فشار مناسبی برای دسترسی به سطوح دندانی و فضاهای بین آنها اعمال گردد. فشار بیش از حد موجب آسیب به لثه و دندان می گردد.

چندبار در روز مسواک میزنید؟

سوال بسیار رایج با جوابی رایج تر ! 3بار در روز!!

یکبار تمیز کردن کامل دندان ها توسط مسواک و نخ دندان (یا هر وسیله کمک بهداشتی برای نواحی بین دندانی) به مدت 5 دقیقه به خصوص در شب ها، در حفظ سلامت دهان و دندان بسیار موثر است. شب ها میزان ترشح بزاق کاهش می یابد بنابراین احتمال پوسیدگی بالا می رود. افزایش تعداد دفعات مسواک زدن به 2 الی 3 بار در روز در بهبود برداشت پلاک و بنابراین ارتقای سلامت لثه موثر است. بنابراین در روز حداقل 1 بار به طور صحیح و با صرف زمان کافی مسواک زدن در حفظ سلامت دهان و دندان تاثیر بسیار زیادی دارد.