جرم گیری عبارت است از عملی که طی آن پلاک و جرم از هر دو سطح بالای لثه ای و زیر لثه ای دندان برداشته شده و هیچ گونه آسیبی به نسج سخت دندان در جریان جرمگیری وارد نمی گردد. هدف اصلی از انجام جرم گیری، بازگرداندن سلامت لثه با حذف کامل پلاک و جرم از سطح دندان ها است.
 

چرا مردم فکر می کنند که جرم گیری دندان را خراب می کند؟

جرم های تشکیل شده بر روی دندان به مرور باعث آزردگی لثه شده و موجب نحلیل و عقب نشینی لثه می گردند. این امر به مرور اتفاق می افتد و بیمار متوجه عقب نشینی لثه نمی شود. جرم کل فضایی را که لثه عقب نشینی کرده اشغال می کند. در ضمن فضای خالی که بین دندان ها در اثر عقب نشینی لثه ایجاد میشود نیز به علت حضور جرم از دید پنهان می ماند.

موقعی که بیمار برای جرمگیری مراجعه می کند و دندانپزشک جرمها را بر میدارد، لثه تحلیل رفته در معرض دید بیمار قرار می گیرد. بیمار چنین احساس می کند که جرم گیری باعث از بین رفتن لثه شده و به قول خودشان هم لثه پایین رفته و هم لای دندان ها باز شده، در صورتی که تمام این اتفاقات قبلا رخ داده و از دید بیمار پنهان مانده بوده است.
 
دو مسئله دیگر نیز چنین افکاری را تشدید می کند: اول اینکه موقع جرم گیری در هر صورت خون ریزی اتفاق می افتد و این امری طبیعی است زیراکه لثه ی فرد بیمار و ملتهب است. ولی افراد این امر را به دلیل صدمه دیدن لثه هایشان می دانند و فکر می کنند همین خون ریزی به علت کنده شدن لثه ها از روی دندان است.

دومین مسئله این است که موقعی که جرم روی دندان می نشیند مانع رسیدن سرما و گرما به دندان می شود. دندان به مرور حساسیت طبیعی خود به سرما و گرما را از دست می دهد و موقعی که با جرمگیری این جرم ها را برداشته می شود ناگهان دندان در معرض سرما و گرما قرار می گیرد و بیمار تفسیر غلط خود را تکمیل میکند که چون دندانم تراشیده شده به آب سرد و گرم هم حساس شده. البته عامل دیگر این است که در اثر حضور طولانی مدت جرم و تحلیل شدید لثه ها، سطوح ریشه در دهان نمایان می شود و این سطوح به گرما و سرما حساسند که برای رفع این مشکل باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید و راهکار درمانی را بسته به شرایط دریافت کنید.

بین دندان هایم فاصله افتاد، دندانم تیر میکشد و ... مجموع این افکار بیمار را به این نتیجه می رساند که جرمگیری دندان را خراب میکند. در صورتی که عدم حذف جرم موجب افرایش پوسیدگی های دندانی، بوی بد دهان و از بین رفتن استخوان و متعاقبا از دست دادن دندان می گردد. بنابراین حذف دوره ای پلاک بالا و زیر لثه ای برای کنترل بیماری های التهابی لثه ضروری است.

چند نکته در مورد جرمگیری:

1.حتما سالی یکبار جرمگیری را در برنامه بهداشتی خود قرار دهید.

2. مطمین باشید که با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن صحیح، تشکیل جرم به حداقل خواهد رسید.

3. اگر موقع مسواک زدن و یا نخ دندان کشیدن دیدید که از ناحیه ای از لثه هایتان خون می آید، بدانید که آن ناحیه دچار مشکل شده است و به دندانپزشک خود مراجعه کنید. ناحیه ای که خون می آید بیشتر مسواک بزنید و نخ دندان بکشید و از خونریزی آن نترسید. مطمین باشید با خوب و بیشتر مسواک زدن و نخ دندان کشیدن آن ناحیه، خونریزی خیلی کاهش پیدا خواهد کرد.

4. در صورتی که جرم زیادی داشتید و بعد از جرم گیری دندان هایتان به سرما و گرما حساس شده زیاد نگران نباشید به مرور رفع خواهد شد. خمیر دندان های ضد حساسیت نیز به بهبود این موضوع کمک خواهد کرد.

5. بعد از جرمگیری حتما از دهان شویه مناسب استفاده نمایید تا در بهبود زخم های به جا مانده از جرم موثر افتد. استفاده مداوم از دهانشویه ها زیاد توصیه نمی شود و یک هفته بعد از جرمگیری می توانید استفاده از دهانشویه را قطع نمایید. دهان شویه پیشنهادی کلرهگزدین می باشد و نباید بیش از 1 ماه استفاده شود.

6. خمیر دندان های حاوی پیروفسفات نیز احتمال تشکیل جرم های جدید را پس از جرمگیری کاهش می دهد.